Τα Νέα μας...

Gewurztraminer Rira

Το gewürztraminer, ποικιλία οινοποιήσιμης αμπέλου, με πολύ αρωματικά, ρόδινα σταφύλια στην ωριμότητά τους, μας έρχεται από την περιοχή της Αλσατίας.
04 00 17
aliki beatch rira vineyards

GEWURZTRAMINER, ας συστηθούμε!

Το gewürztraminer, ποικιλία οινοποιήσιμης αμπέλου, με πολύ αρωματικά, ρόδινα σταφύλια στην ωριμότητά τους, μας έρχεται από την περιοχή της Αλσατίας. Η καταγωγή του δείχνει την προτίμησή του στα ψυχρότερα κλίματα, τίποτα όμως, δεν εμποδίζει μια κατεξοχήν αμπελουργική και οινοπαραγωγική χώρα, όπως η Ελλάδα να δοκιμάσει την τύχη της με αυτό. Και επειδή η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς…

Στις πλαγιές της ΡΙΡΑ, σε υψόμετρο 400 μέτρων, με έκθεση στο βορρά, με αρκετή κλίση και υπό την δροσιστική επίδραση του ανέμου που πνέει πάντα πάνω από τον Κορινθιακό, φυτέψαμε το gewürztraminer πριν από 10 χρόνια.

Το gewurztraminer είναι μια πολύ φινετσάτη ποικιλία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα ευαίσθητη. Περνάει πολύ γρήγορα από το άγουρο στάδιο στην υπερωρίμανση γι’ αυτό απαιτεί συνεχή παρακολούθηση στις αρχές του Αυγούστου, εποχή που σε εμάς φτάνει στο στάδιο συγκομιδής της.

aliki beatch rira vineyards

Το καλοκαίρι του 2016 γνωρίσαμε τα κλήματα του gewürztraminerένα ένα - ένα. Σημαδέψαμε αυτά με τα σταφύλια της επιλογής μας. Προσπαθήσαμε να παντρέψουμε σταφύλια ελαφρά ρόδινα που θα κρατούσαν την υψηλή δροσιστική τους οξύτητα με άλλα που για κάποιους λόγους παρέμειναν λευκοκίτρινα και υπερωρίμασαν ελαφρά με αποτέλεσμα να δώσουν πιο συμπυκνωμένο χυμό στα αρώματα του, χωρίς να προσδώσουν χρώμα το οποίο δε θέλουμε σε ένα φρέσκο λευκό κρασί  Από αυτό το πάντρεμα, προέκυψε ένα κρασί που εγγυόμαστε ότι θα σας καταπλήξει.

Το CORYRHEE της ΡΙΡΑ, ένα από τα πολύ λίγα μονοποικιλιακά gewürztraminer που παράγονται στην Ελλάδα. Όπως και να το δοκιμάσετε – μόνο του ή με συντροφιά εδέσματος - θα σας αρέσει. Συνοδεύει, τέλεια, σούσι και ασιατική κουζίνα, οστρακοειδή και πιάτα με θαλασσινά, λευκόσαρκα ψάρια και κάνοντας την υπέρβαση θα σας το προτείνουμε μαζί με παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με εντόσθια!   

comments powered by Disqus
Powered by kartris