Τα Νέα μας...

Ας μιλήσουμε για έναν άλλο χρόνο

16 00 19
Gewürztraminer white wine 
Αγαπητοί φίλοι, ένα κρασί είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που –αν τη θεωρήσουμε στα πολύ στενά της χρονικά όρια- ξεκινάει από τη στιγμή της συγκομιδής των σταφυλιών και τελειώνει την ώρα της εμφιάλωσης και ανάμεσα σε αυτές τις στιγμές μπορεί να μεσολαβήσουν από μερικούς μήνες μέχρι και αρκετά χρόνια. Ο οινοποιός θα ‘φυλακίσει’ το κρασί στο μπουκάλι τη στιγμή που πιστεύει ότι το προϊόν του βρίσκεται στην ακμή του για να ‘κλειδώσει’ αυτό το αποτέλεσμα.

 Το χρέος του οινοποιού εδώ είναι, πριν διαθέσει το κρασί στον καταναλωτή, να δώσει χρόνο σε ένα ζωντανό προϊόν να ξεπεράσει το πρώτο σοκ αυτής της στέρησης ελευθερίας και αέρα, να προσαρμοστεί στις καινούριες καταστάσεις και να προφτάσει σε συνθήκες εγκλεισμού να καλλιεργήσει και να αναδείξει κρυμμένες πλευρές του χαρακτήρα του με δυναμισμό και συγκρατημένη ένταση. Οι δυσκολίες σμιλεύουν κορμιά και χαρακτήρες και το κρασί μας αντίστοιχα θα μεταμορφωθεί.
 
Επιστημονικά μιλώντας, αυτό σημαίνει ότι στις αναερόβιες συνθήκες (συνθήκες πλήρους απουσίας οξυγόνου) που επικρατούν στη φιάλη, το κρασί θα μαλακώσει και θα αποκτήσει αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα που θα οφείλονται σε φυσικοχημικές αντιδράσεις, αντιδράσεις οξειδοαναγωγής και αντιδράσεις εστεροποίησης.
 
Αυτά σε συνθήκες «αιχμαλωσίας». Όταν έρθει η στιγμή η φιάλη να ανοίξει, τότε έχει φτάσει η πολυπόθητη ώρα της «ελευθερίας». Η ελευθερία αυτή θα διαρκέσει ΜΟΝΟ από τη στιγμή που θα βγει ο φελλός μέχρι να αδειάσει το ποτήρι που κρατάμε στο χέρι μας.
 
Τόση ώρα έχει μόνο το κρασί για να ανασάνει, να ‘τεντωθεί’,  να σας δείξει ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει. Αυτή την ώρα οφείλουμε να τη σεβαστούμε και να μην του την στερήσουμε.
 
Αν είστε απλόχεροι στον χρόνο, θα δείτε το κρασί στο ποτήρι σας να εξελίσσεται και να αλλάζει δευτερόλεπτο το δευτερόλεπτο. Καθώς θα χαίρεται την ελευθερία του και θα απελευθερώνει όλη του την ένταση, θα σας φανερώσει την ομορφιά της ωριμότητας που απέκτησε στο ασφυκτικό περιβάλλον του μπουκαλιού και θα θελήσει να σας διηγηθεί την ιστορία του. Όσο πιο πολύ χρόνο πέρασε μέσα στο μπουκάλι τόσο περισσότερα θα έχει να σας πει και τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειάζεται για να τα πει ΟΛΑ
 
Επιστημονικά μιλώντας, το κρασί μας, από τη στιγμή που θα βγει ο φελλός , ενώ βρισκόταν περιορισμένο σε αναερόβιο περιβάλλον, έρχεται αιφνίδια σε επαφή με το οξυγόνο και το φως! Όσες αντιδράσεις καταλύονται από τους δύο αυτούς παράγοντες θα αρχίσουν να λαμβάνουν χώρα. Αρωματικές ενώσεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερη πτητικότητα και θα γίνουν περισσότερο οσμηρές. Η μεγαλύτερη ελεύθερη επιφάνεια καθώς και η πολύ μεγαλύτερη κινητική ενέργεια, λόγω της αβίαστης κίνησης του κρασιού, θα οδηγήσει κι άλλα αρώματα στην αέρια φάση, έξω από το σώμα του κρασιού και κοντά στη μύτη μας.
  rira plagies aigialeias kokkina krasia palaiosis

Φίλοι μας, οι γιορτές είναι προ των πυλών και όλοι λαχταράμε να περάσουμε χρόνο με όσους αγαπάμε και ό,τι αγαπάμε. Ένα σημαντικό μέρος αυτού του χρόνου θα το περάσουμε γύρω από ένα τραπέζι ή δίπλα σε ένα τζάκι. Το κρασί σε κάθε περίπτωση μπορεί να είναι μέρος της συντροφιάς μας. Ας μη βιαστούμε να αδειάσουμε το ποτήρι μας. Ας ξοδέψουμε χαλαρά το χρόνο μας κι εδώ.  Η εναλλαγή αρωμάτων στο ποτήρι μας – να είστε βέβαιοι- ότι θα συμπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο την ονειρική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων!  
comments powered by Disqus
Powered by kartris