Τα Νέα μας...

Βλαστοκόπημα στους Αμπελώνες Ρίρα

Καιρός για βλαστολόγημα. Μάθετε περισσότερα για την θερινή αυτή εργασία στους Αμπελώνες Ρίρα.
07 00 15

Βλαστολόγημα είναι η διεργασία κατά την οποία αφαιρούνται νεαροί βλαστοί από το κλήμα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους (5-10εκ).

debudding in rira vineyards

Αφού το βασικό κλάδεμα διαμόρφωσης (χειμερινό) έχει ολοκληρωθεί και το αμπέλι έχει αφυπνιστεί από τη χειμερία νάρκη του, η εκδήλωση της ζωής από μέσα του έχει εκρηκτικό χαρακτήρα. Οι νεαροί βλαστοί αναπτύσσονται ταχύτατα και από πολύ νωρίς τσαμπάκια-μινιατούρες μας δίνουν μια ιδέα για τον όγκο της παραγωγής που θα αναμένουμε την εποχή των καρπών. Το αμπέλι μας στέλνει τώρα το δικό του σινιάλο και είναι η ώρα εμείς να απαντήσουμε. Η απάντηση ονομάζεται βλαστολόγημα.

Καταρχήν αφαιρούνται (πολύ εύκολα με το χέρι) οι βλαστοί που αν αφεθούν θα χαλάσουν το βασικό σχήμα του κλήματος. (πχ αφαιρούνται οι βλαστοί που φύονται στο κάτω μέρος των κληματίδων με φορά προς το έδαφος).

Απομακρύνονται βλαστοί που δεν φέρουν καθόλου σταφύλια ή και καρποφόροι βλαστοί που φύονται πολύ κοντά μεταξύ τους (εκφύονται από τον ίδιο οφθαλμό) και δρουν ανταγωνιστικά ο ένας προς τον άλλον.

Με το βλαστολόγημα επιτυγχάνεται καλύτερη θρέψη των καρποφόρων βλαστών που θα παραμείνουν επάνω στο κλήμα, ελαφρά αραίωση της βλάστησης οπότε καλύτερη παροχή φωτός και αέρα στο φυτό, έλεγχος της παραγωγής (αφαίρεση καρποφόρων βλαστών σε περίπτωση υπερβολικού φορτίου) και κατά συνέπεια ποιοτικότερη σοδειά και πιο εύρωστο πρέμνο αφού παραμένουν στο κλήμα οι ζωηρότεροι βλαστοί. 

Καιρός για βλαστολόγημα λοιπόν!

comments powered by Disqus
Powered by kartris