Τα Νέα μας...

Μαλαγουζιά ώρα να τη γνωρίσουμε, απλά…

Στην οινοπαραγωγική Ελλάδα των ημερών μας, φίλοι μας, δεν θα πρέπει να υπάρχει οινόφιλος που να μη γνωρίζει το όνομα αυτής της ποικιλίας και μερικά βασικά χαρακτηριστικά της.
27 00 17
aliki beatch rira vineyards

Αν πούμε ότι το Ασύρτικο σέρνει το χορό της αναγνωρισιμότητας και της δημοτικότητας, από τις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, τότε σίγουρα η Μαλαγουζιά ακολουθεί  και του κρατάει σφιχτά το χέρι.

Στην  οινοπαραγωγική Ελλάδα των ημερών μας, φίλοι μας, δεν θα πρέπει να υπάρχει οινόφιλος που να μη γνωρίζει το όνομα αυτής της ποικιλίας και μερικά βασικά χαρακτηριστικά της.


Λίγα λόγια για την ιστορία της

Η Μαλαγουζιά, λευκή ποικιλία οινοποιήσιμης αμπέλου, κατάγεται από την ορεινή Ναυπακτία και τελούσε υπό εξαφάνιση, όταν βρέθηκε, ταυτοποιήθηκε, καλλιεργήθηκε και αναβίωσε στην περιοχή της Αττικής και της Χαλκιδικής. Η οινολογία χρωστάει πολλά στους ανθρώπους που φρόντισαν για αυτό. Σήμερα καλλιεργείται στις περισσότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και πάρα πολλοί οινοπαραγωγοί πειραματίζονται μαζί της.

 

Το προφίλ της

Τη συναντάμε σε δύο εκδοχές, τη νοτιοελλαδίτικη με μεγάλο φύλλο σκούρο πράσινο, μεγάλη ρώγα με λεπτό φλοιό, ζουμερά σταφύλια πρασικονοκίτρινου χρώματος και τη βορειοελλαδίτικη μικρόραγη και λιγότερο ζωηρή, πιο αρωματική όμως. Στη RIRA τις έχουμε και τις δύο. Στην περιοχή της Αιγιαλείας και στα δικά μας αμπελοτόπια, ωριμάζει κατά μέσο όρο στα μέσα του Αυγούστου.

 

Τα κρασιά της

Δίνει ντελικάτα κρασιά με αρώματα γιασεμιού, μοσχολέμονου και εσπεριδοειδών, βοτάνων της ελληνικής φύσης, εξωτικών φρούτων. Πληθωρικά στο στόμα, συνοδεύουν τέλεια,  πιάτα όπως ψαράκια και θαλασσινά, ριζότο με θαλασσινά ή μανιτάρια, λαδερά φαγητά της μεσογειακής κουζίνας, πίτες (σπανακόπιτα, πρασόπιτα, κοτόπιτα), πράσινες σαλάτες με γλυκόξινα ντρέσινγκ, δροσερές φρουτοσαλάτες με λευκά και πράσινα φρούτα (μήλο, αχλάδι, μπανάνα, πεπόνι) και σταφίδες. Τόσο επίσημη όσο και καθημερινή, η Μαλαγουζιά έχει πάντα μια θέση κοντά μας.

 

ΑΙΓΙΑΛΟΣ – η  Μαλαγουζιά της RIRA

Με ελαφρά πειραγμένη ετικέτα και ελαφρά τροποποιημένη εμφάνιση, ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ 2016 κυκλοφόρησε μόλις. Όλοι εμείς εδώ σας καλούμε να τον δοκιμάσετε και περιμένουμε τη γνώμη σας. 

comments powered by Disqus
Powered by kartris