• slide1rira home slider
  • slide2slide2
  • slide3slide3
  • slide4slide4
  • slide5slide5
  • slide6slide5

Ο Αμπελώνας μας

Το όνομα ΡΙΡΑ αναφέρεται από τα παλιά χρόνια για μια περιοχή πάνω από τις Νερατζιές Αιγίου, ψηλά πάνω από τα τουριστικά θέρετρα Λόγγου - Σελιανιτίκων στην παραλιακή ζώνη της Αιγιάλειας.

Το κτήμα που υπάρχει στα σημερινά του όρια από το 1872, υπήρξε τα παλιά χρόνια καλλιεργημένο με σταφίδα. Tο 2007 ο Παναγιώτης Τσίτσας, Αιγιώτης από αγροτική οικογένεια της περιοχής, oινογνώστης και οινολάτρης ο ίδιος, φυτεύει τον αμπελώνα φέρνοντας γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου κοντά, και συλλέγει τους πρώτους καρπούς τους το 2010, εσοδεία από την οποία προέρχονται τα πρώτα κρασιά μας. Στον αμπελώνα καλλιεργούνται 15 περίπου λευκές και ερυθρές ποικιλίες αμπέλου. Οι ελληνικές Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο και Μαυροδάφνη δίπλα στις κοσμοπολίτικες Chardonnay, Sauvignon blanc, Viogner και Gewurtztraminer, Cabernet Sauvignon και Merlot, Syrah και Pinot noir, Grenache rouge και η λευκή αδελφή της Cherache blanc η οποία σπάνια συναντάται και στην οποία το κτήμα μας έχει ιδιαίτερη αδυναμία.

Το αμπέλι είναι γραμμικό σε σχήμα Guyot, που σημαίνει ότι τα κλήματα είναι στοιχισμένα σε σειρές και υπάρχει μια βασική κληματίδα που καμπυλώνεται στην οριζόντια θέση και πάνω στην οποία, την εποχή της βλάστησης, αναπτύσσονται κάθετα 7 - 8 βλαστοί που φέρουν τους καρπούς. Στις μεγάλες ζέστες ο αμπελώνας ποτίζεται από νερό γεώτρησης που συλλέγεται σε μεγάλη δεξαμενή - πισίνα σε υπερυψωμένο σημείο του χώρου.

Στο πιο ψηλό σημείο του αμπελώνα και μέσα στο βράχο βρέθηκαν τα ερείπια ενός κτίσματος στο οποίο παλαιότερα μπορεί να θρυμματίζονταν οι θειαφόπετρες για το θειάφισμα των κλημάτων. Το κτίσμα αυτό είναι τώρα διαμορφωμένο σε ένα καταπληκτικό καταφύγιο - φωλιά όπου ο επισκέπτης, προστατευμένος από τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να γευτεί το κρασί του απολαμβάνοντας μοναδική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα.

Κάτω ακριβώς από την αετοφωλιά μας και προς τον βορρά μας περιμένουν τα απομεινάρια μιας παλιάς ισκιάδας, της εγκατάστασης δηλαδή όπου παραδοσιακά κρεμιόνταν οι νωπές σταφίδες για να αποξηρανθούν. Η ισκιάδα αυτή σε λίγο καιρό θα είναι και πάλι λειτουργική. Ήδη προσφέρει τη δροσιά της σε όποιον ξεκουραστεί κάτω από το σκέπαστρό της και αποτελεί το υπαίθριο εργαστήριο μας για την ανάλυση των σταφυλιών την εποχή των δειγματοληψιών (Ιούλιος - Αύγουστος).

Περιμετρικά του αμπελώνα, υπάρχουν πολλά ελαιόδεντρα από τα οποία άλλα προϋπήρχαν και άλλα φυτεύτηκαν περίπου την ίδια εποχή με το αμπέλι.

Τι άλλο θα βρούμε στον αμπελώνα μας ;
Κάπαρη σε κάθε μας βήμα και ανάλογα με την εποχή που θα περιηγηθούμε στο χώρο, όλο και κάτι ακόμα θα βρούμε να τσιμπολογήσουμε εκτός από τα σταφύλια. Άφθονα σύκα και ρόδια. Καρυδιές, αμυγδαλιές, κερασιές και κυδωνιές για όποιον θέλει να εξερευνήσει. Για τους λάτρεις της ταπεινής βλάστησης: θυμάρι, σπαράγγια, οβρυές και βολβοί.

Και λίγα λόγια για τα ζωάκια μας.
Οκτώ γεράκια δορυφορούν τον αμπελώνα από τον καιρό της φύτευσης του γι' αυτό και ταυτίστηκαν με το λογότυπο μας. Κοτσύφια και αηδόνια φωλιάζουν ανάμεσα στα κλήματα. Θα δούμε και μικρές πέρδικες κοντά στο πηγάδι. Στο χώμα λαγοί, ασβοί ίσως και αλεπουδίτσες, γατάκια για συντροφιά και φυσικά οι "φύλακες" μας.

Powered by kartris