Τα Νέα μας...

Κλάδεμα διαμόρφωσης στη ΡΙΡΑ

Κλάδεμα στη ΡΙΡΑ. Κάθε τομή και μια πληγή.
21 00 14


"Tailler trop tot, tailler trop tard. Rien ne vaut la taille de Mars"
Κλάδεμα πολύ νωρίς, κλάδεμα πολύ αργά. Τίποτα δεν αντικαθιστά το κλάδεμα του Μάρτη. 

Έτσι λέει ένα γαλλικό αμπελουργικό απόφθεγμα. Βέβαια αυτό ισχύει για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Όπως και να έχει, η καταλληλότερη στιγμή για να κλαδέψει κάποιος, είναι ακριβώς η στιγμή που το κλήμα αφυπνίζεται από τη χειμερία νάρκη του και οι χυμοί αρχίζουν και πάλι να κυκλοφορούν στο "κορμί" του. 

Το κλάδεμα διαμόρφωσης που εκτελείται αυτή την εποχή, έχει σκοπό να διατηρήσει το βασικό σχήμα του κλήματος, κόβοντας τις περσινές κληματίδες που έφεραν τους καρπούς και αναγκάζοντας το φυτό να δημιουργήσει στη θέση τους καινούργιες, νεαρές και εύρωστες. Αν το κλάδεμα δεν γίνει και η βλάστηση αφεθεί ανεξέλεγκτη, το φυτό θα εξαντληθεί γρήγορα και θα γεράσει πρόωρα. Παρόλα αυτά, το κλάδεμα δεν παύει να είναι ακρωτηριασμός και κατά συνέπεια τραυματική εμπειρία για το κλήμα που την υφίσταται. Είναι χειρουργική πράξη που εκτελείται σε ζωντανό οργανισμό και απαιτεί όλες τις προφυλάξεις που χρειάζεται μια κανονική επέμβαση. Τα εργαλεία πρέπει να είναι καθαρά και οι τομές όσο το δυνατόν μικρότερες. Κάθε τομή αποτελεί πύλη εισόδου μολυσματικών παραγόντων και γι'αυτό οι μεγαλύτερες τομές (ευρύτερες πύλες) επικαλύπτονται με ειδικό υλικό κατά αντιστοιχία με την επίδεση των πληγών όταν χτυπήσουμε. Τα κλαδευτήρια απολυμαίνονται με οινόπνευμα κάθε τόσο, ώστε να μην μεταφέρουν τυχόν (αόρατες αυτή τη στιγμή) μολύνσεις από το ένα κλήμα στο άλλο. 

Στην περίπτωση διαμόρφωσης των κλημάτων σε σχήμα Guillot (σχήμα που εφαρμόζουμε στη ΡΙΡΑ), επιλέγεται η ζωηρότερη από τις περσινές κληματίδες που φύονται κοντά στον κορμό του φυτού και βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε να μπορεί να καμφθεί και να "ξαπλώσει" πάνω στο οριζόντιο πρώτο σύρμα στο οποίο δένεται. Η κληματίδα αυτή, που ονομάζεται "αμολυτή", κόβεται στα 7-8 μάτια από τα οποία θα αναπτυχθούν 7-8 βλαστοί που θα φέρουν τα σταφύλια. Για λόγους ασφαλείας (π.χ. στην περίπτωση που η οριζόντια κληματίδα καταστραφεί) αλλά και για μεγαλύτερη παραγωγή, αφήνεται στην κορυφή του κορμού μια κληματίδα ακόμα η οποία ονομάζεται "κεφαλή" και κόβεται στα 2 μάτια και από την οποία θα εκπτυχθούν 2 ακόμα καρποφόροι βλαστοί.
 
Όλες οι υπόλοιπες κληματίδες αφαιρούνται σχολαστικά, οι τομές πρέπει να είναι κάθετες στους βλαστούς για να εκθέτουν τη μικρότερη δυνατή επιφάνεια, οι μεγαλύτερες τομές καλύπτονται με ειδικό επίχρισμα και το κλάδεμα έχει ολοκληρωθεί.
 

 
Οι πληγές του κλήματος αναμένεται να επουλωθούν και εμείς περιμένουμε από μέσα του την έκρηξη της ζωής.     
comments powered by Disqus
Powered by kartris